Во Приштина отворена галеријата LambdaLambdaLambda

Во Приштина отворена галеријата LambdaLambdaLambda

Изабела Ритер и Катарина Шендл, кустоси од Виена за време на отворањето на Манифеста 14 во јули 2022 ја промовираа својата галерија LambdaLambdaLambda, која ќе ги застапува косовските уметници. Повеќе за необичниот потфат и мотивите на сопствениците на галеријата на:...
Манифеста 14 Приштина

Манифеста 14 Приштина

Манифеста 14 Приштина е отворена од 22. јули до 30. октомври, 2022. Повеќе за програмата, учесниците и местата на одржување види на: Manifesta 14 Prishtina...
Клелија Живковиќ е добитник на наградата за ликовна критика „Ладислав Баришиќ“

Клелија Живковиќ е добитник на наградата за ликовна критика „Ладислав Баришиќ“

Здружението на ликовни критичари „АИКА Македонија“ ја додели наградата за истражување и ликовна критика „Ладислав Баришиќ“ за 2022 година. Комисијата во состав Зоран Петровски, Иванка Апостолова и Ѓорѓе Јовановиќ одлучи наградата „Ладислав Баришиќ“ да се додели...