Лазо Плавевски (1954 – 2023)

Лазо Плавевски (1954 – 2023)

По кусо боледување, на 68 години почина карикатуристот, историчар на уметноста, куратор и ликовен критичар Лазо Плавевски. Роден во 1954 во Скопје, Плавевски остави значајно творечко наследство во текот на својата повеќе од четиридецениска професионална активност, а...
Нада Пешева е добитник на наградата за ликовна критика „Ладислав Баришиќ“ 2023

Нада Пешева е добитник на наградата за ликовна критика „Ладислав Баришиќ“ 2023

Здружението на ликовни критичари „AICA Македонија“ ја додели наградата „Ладислав Баришиќ“ за 2023 година од областа на ликовната критика. Комисијата во состав Елена Вељановска, Владимир Јанчевски и Тихомир Топузовски одлучи наградата „Ладислав Баришиќ“ да се додели на...
No Feeling is Final. The Skopje Solidarity Collection

No Feeling is Final. The Skopje Solidarity Collection

Кунстхале Виена/Kunsthalle Wien Museumsquartier во соработка со Музејот на современата уметност Скопје ја претставува изложбата No Feeling is Final. The Skopje Solidarity Collection, која во главниот австриски град ќе биде отворена од 20. април 2023 до 28. јануари...
ОТВОРЕН ПОВИК НА PRIVATE PRINT

ОТВОРЕН ПОВИК НА PRIVATE PRINT

Во рамки на активностите на PrivatePrint studio поддржани од партнерската програма на Фондацијата Принц Клаус од Амстердам, отвораме повик за собирање предлози за интердисциплинарен издавачки проект. Повикот е отворен до 30 ноември 2022 година. Следи го линкот за сите...