The Large Glass Journal 31-32, 2021

The Large Glass Journal 31-32, 2021

Последниот број на списанието The Large Glass Journal (Големото стакло) во издание на Музејот на современата уметност Скопје е фокусиран на „Новата Реалност“, односно реалноста обликувана од серија настани во текот на 2020 и 2021 година, како што се пандемијата,...
The Large Glass Journal 29/30, 2020

The Large Glass Journal 29/30, 2020

Големото стакло (‘The Large Glass’) 29/30 тематски се однесува на Мигрантската криза, односно како мигрантските текови се отелотворуваат во уметнички пракси и можност за создавање политички позиции. Автори во овој број се: Томас Нeил, Стефан Јонсон,...
The Large Glass Journal 27/28, 2019

The Large Glass Journal 27/28, 2019

Големото стакло 27/28, 2019, списанието на Музејот на современата уметност Скопје, тематски е фокусирано на постхуманизмот, вклучувајќи есеи, уметнички проекти и извештаи, кои критички дискутираат и презентираат различни гледишта во врска со темата. Изданието е...
Културни простори за активни граѓани

Културни простори за активни граѓани

За јавниот простор, културата и уметноста. „Културни простори за активни граѓани“ e проект на организацијата „Локомотива“ – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата – Скопје, кој се реализира во партнерство со „Факултет за работи што не се учат“ (ФРУ) –...
Големото стакло повторно излегува

Големото стакло повторно излегува

The Large Glass, Journal of contemporary art, culture and theory  Списанието Големото стакло за прв пат е издадено во 1995 година и публикувано во 24 броеви до 2009 година. Повторното издавање на списанието во 2018, сега ‘Тhe Large Glass’ со нов концепт, како...
On Productive Shame, Reconciliation, and Agency

On Productive Shame, Reconciliation, and Agency

Suzana Milevska (Ed.) Collection of essays, discussions and interviews Texts by Tal Adler, Eva Blimlinger, Andrea B. Braidt, Jasmina Cibic, Das Kollektiv, Zsuzsi Flohr, Eduard Freudmann, Tímea Junghaus, Jakob Krameritsch, Jean-Paul Martinon, Suzana Milevska, Helge...