Големото стакло повторно излегува

Големото стакло повторно излегува

The Large Glass, Journal of contemporary art, culture and theory  Списанието Големото стакло за прв пат е издадено во 1995 година и публикувано во 24 броеви до 2009 година. Повторното издавање на списанието во 2018, сега ‘Тhe Large Glass’ со нов концепт, како...
AICA Македонија – Годишен симпозиум

AICA Македонија – Годишен симпозиум

10 декември (понеделник) 2018, 14.00 – 16.00 ч. Музеј на современата уметност, Скопје Организација: Управен одбор на AICA Македонија ПРОГРАМА НА СИМПОЗИУМОТ: I дел: Доделување на наградата „Ладислав Баришиќ“ 14:00 – 14:20 – Воведен збор и доделување на наградата...
Јованка Попова и Мира Гаќина: “Курирање урбани заедништва“

Јованка Попова и Мира Гаќина: “Курирање урбани заедништва“

Резиденциски престој на Јованка Попова и Мира Гаќина во рамките на проектот „Курирање урбани заедништва“ во Limidity Temporary Art Projects, Мароко, 9-23октомври, 2018 повеќе на: музеј на современата уметност скопје...
Награда “Ладислав Баришиќ“ 2018

Награда “Ладислав Баришиќ“ 2018

Славчо Димитров добитник на наградата “Ладислав Баришиќ“ за 2018   Комисијата на Здружението на ликовните критичари AICA Македонија во состав Тихомир Топузовски (теоретичар на културата и уметник), Христина Иваноска (ликовен уметник) и Мира Гаќина (историчар на...
Јованка Попова, нов претседател на AICA Македонија

Јованка Попова, нов претседател на AICA Македонија

Избрано новото претседателство на AICA Македонија На последниот состанок оддржан на 18. 06. 2018, Мира Гаќина поднесе оставка од претседател на AICA Македонија поради можен конфликт на интереси, но и поради обврските како директор на Музејот на современата уметност...
Kонкурс за наградата “Ладислав Баришиќ”

Kонкурс за наградата “Ладислав Баришиќ”

Годишна награда “Ладислав Баришиќ” на AICA Македонија Здружението на ликовни критичари AICA Македонија распишува конкурс за истражувачки проект од областа на ликовната критика во Македонија. Наградата има за цел да понуди можност за промислување на...